Антоціани - корисні властивості, джерела, запобіжні заходи

Здоров'я
Час прочитання: 4 хв.
Антоціани - корисні властивості, джерела, запобіжні заходи

Антоціани - тип рослинних глікозидів, які належать до флавоноїдів. Речовини яка присутня в листі, стеблі, кольорах і плодах рослин темно-синього, фіолетового, червоного кольорів.

Виявлено понад 635 різних антоціанів.

Найпоширеніші з них:

  • Глікозиди ціанідину;
  • Петунідін;
  • Мальвідін;
  • Пеларгонідін;
  • Дельфінідіна;
  • Пеонідін.

Антоціани відносяться к другорядним метаболітам. Хоча в розвитку організму і репродуктивному процесі не беруть участь, мають здатність пригнічувати оксидативний стрес і запалення в кишечнику, особливо при надмірному споживанні жирної і вуглеводної їжі.

Завдяки здатності регулювати вироблення інсуліну і поглинаючого з їжею цукру, ефективні при терапії хронічного панкреатиту, діабету.

Антоціани не мають запаху, помірно в'яжучі, водорозчинні. Відтінок пігменту залежить від властивого йому рівня рН. У більш кислому середовищі надають рослинам червоний колір, в лужному - зелений і жовтий, в нейтральному - фіолетовий і синій. Показник рН змінюється в процесі росту рослини, дозрівання плоду.

В Європі антоціани схвалені в якості харчового барвника. Продукт з маркуванням E163 найчастіше беруть із шкірки червоного винограду і чорної смородини.

Корисні властивості

1) Захист судин.

Багаті антоцианами продукти значно знижують ризик гіпертонії, ішемічної хвороби, атеросклерозу. Підвищують вироблення еритроцитів, стимулюють кровообіг.

У жінок в постменопаузальному періоді запобігають ураженню коронарної артерії, розвиток клімактеричний кардіоміопатії, артеріальної гіпертензії, ішемічного інсульту.

2) Зміцнення імунітету.

Антоціани захищають ДНК від впливу нестійких частинок, знижуючи проникність клітинних мембран. Надають протизапальний ефект, підвищуючи виробництво клітин, що регулюють імунну відповідь. Ефективні як засіб профілактики респіраторних хвороб.

Підтримують гормональний баланс, пригнічуючи надлишкову естрогенную активність.

3) Підвищення витривалості.

За рахунок підвищення працездатності, кількості поглинаємого кисню антоціани дозволяють витримувати тривалі інтенсивні навантаження. Продукти що містять сполуки рекомендовані при заняттях бігом, велоспортом, плаванням, іншими видами аеробної активності.

Антоціани також перешкоджають пошкодження м'язів, прискорюють їх відновлення. Активізують спалювання жиру, допомагаючи нормалізувати вагу.

4) Підтримка когнітивних функцій.

Антоціани покращують когнітивні характеристики: пам'ять, координацію, просторову орієнтацію, здатність до навчання, моторні функції.

Завдяки здатності блокувати перекисне окислення ліпідів в тканинах мозку ефективні при терапії нейродегенеративних порушень.

5) Поліпшення зору.

Найвідоміше джерело антоціанів, рекомендоване для підвищення гостроти зору - чорниця. Ягода, як і інші продукти, що містять рослинні глікозиди, покращує нічний зір, захищає тканини очей від окислення. Стимулює регенерацію зорового пігменту (родопсину), що відповідає за денний та нічний зір.

6) Протиракова активність.

Антоціани надають антиканцерогенну дію, блокуючи проліферацію ракових клітин і сповільнюють поширення пухлини. Ефективні при лікуванні раку шлунка, підшлункової, молочної залози, колоректального.

Джерела антоціанів

Найбільш висока концентрація антоціанів в:

  • Чорноплідної горобини, синьою кукурудзі (1500-1600 мг в 100 г);
  • Винограді Конкорд, мускатний виноград (888 мг);
  • Баклажанах (750 мг);
  • Чорної та звичайної малині (590 мг і 365 мг відповідно);
  • Чорниці (560 мг);
  • Ягодах асаї, ожині (320 мг);
  • Чорній смородині, зливі (270-280 мг);
  • Фіолетовому бататі (160 мг);
  • Червонокачанної капусти, яблуках (150 мг);
  • Вишні, журавлині (120-150 мг).

Також антоціани містяться в червоному апельсині, черешні, гранаті, червоному вині, солодкому перці, чорному рисі, червоній цибулі, шавлії, горосі, спаржі, бананах, груші, фенхелі, агрусі, томатах, бузині, глід. При цьому в листі цих рослин концентрація антоціанів приблизно в десять разів вище, ніж в плодах або ягодах.

Біодобавки з антоцианами

При покупці добавок з антоцианами важливо вибирати продукт авторитетного бренду, який пройшов сертифікацію. Їх часто фальсифікують, близько 30% БАДів не містять заявлених на етикетці складових.

Також може варіюватися концентрація антоціанів, що не дозволяє контролювати кількість споживаного з'єднання.

Зазвичай у складі біодобавок присутні 2 види антоціанів:

Ціанідин – потужний імуностимулятор витягують з винограду і чорниці, застосовують для профілактики і лікування короткозорості;

Пеларгонідін – екстрагують з чорниці, малини, чорноплідної горобини, полуниці, ожини. З'єднання допомагає регулювати рівень цукру, використовується як імуномодулятор, при терапії очних захворювань.

Дозування залежить від концентрації діючих речовин в кожній з добавок.

Запобіжні заходи

Отримувати антоціани переважно з їжею. В цьому випадку, навіть якщо буде перевищена денна норма, з'єднання покине організм через систему виділення.

Прийом добавок загрожує підвищенням концентрації сечової кислоти, надходженням в організм речовин, не зазначених на упаковці, ефект від впливу яких непередбачуваний.

Надлишок антоціанів провокує підвищення тиску, критичне зниження рівня цукру, згортання крові, перезбудження, безсоння. Добавки, що містять антоціани, призначає лікар. Не рекомендується приймати їх під час вагітності, грудного вигодовування.