Алергія на кавун - все, що потрібно знати

Здоров'я
Час прочитання: 4 хв.
Алергія на кавун - все, що потрібно знати

Кавун - це плід, який широко використовується у всьому світі. Алергічні реакції на кавун рідкісні, але це можливо. Наукові дослідження показали, що наявність трьох різних алергенів в кавуні може викликати серйозні реакції людей, які мають алергію на нього.

Найкраще, якщо такі люди повністю вимикають кавун зі свого раціону. Не всі кавунові алергії проявляються при першому споживанні цієї ягоди, деякі люди можуть відчувати алергічні реакції, навіть якщо вони регулярно їли кавун без будь-яких негативних наслідків в минулому.

Причини алергії на кавун

Дослідження виявили три різних алергену в кавуні, які викликають алергію. Ось ці три алергену:

  • Малатдегідрогеназа;
  • Тріозофосфатізомерази;
  • Профілін.

Також кавун містить білок, який схожий на пилок амброзії. Якщо у вас алергія на пилок, є ймовірність, що у вас може початися алергія на кавун.

Чутливість до кавуна також може бути підвищена через нездатність організму розпізнавати білки. Це викликає активацію антитіл і алергічні реакції на кавун, хоча ця ягода не є небезпечною для організму.

Симптоми алергії на кавун

Споживання кавуна може привести до наступних симптомів шлунково-кишкового тракту у чутливих до алергенів людей, до них відноситься:

  • Блювота;
  • Нудота;
  • Діарея;
  • Біль в животі;
  • Черевні судоми.

У деяких випадках це може привести до свербіння в горлі і його набряку. У важких випадках це може привести до анафілаксії. Це небезпечне для життя стан, який вимагає медичної допомоги. симптоми включають:

  • Втрату свідомості;
  • Серцебиття;
  • Зниження артеріального тиску;
  • Труднощі при диханні;
  • Труднощі при ковтанні;
  • Задуху.

Діагностика алергії на кавун

1. Самоспостереження

Першим кроком для діагностики алергії є ретельне спостереження за вашими симптомами. Якщо ви спостерігаєте будь-які небажані реакції після прийому кавуна, негайно зверніться до лікаря алерголога. Розкажіть своєму лікареві про симптоми і всьому що з вами відбувалося. Тип їжі, який ви недавно вживали, допоможе лікарю краще спрогнозувати алергію.

2. Прік-тест

За допомогою проби з наколюванням ваш алерголог може визначити, чи є у вас алергія на кавун. Під час тесту ваш алерголог резанет вашу шкіру за допомогою ланцета, на якому буде екстракт кавуна. Зміни на шкірі, такі як почервоніння, свербіж, зміна рельєфу, є явними індикаторами кавунової алергії.

3. Тестування за допомогою їжі

У цьому тесті алергічні симптоми спостерігаються після прийому підозрілої їжі, тобто кавуна. Цей тест забезпечує найбільш достовірне підтвердження симптомів.

Фактори ризику алергії на кавун

  • Люди, які страждають алергією на пилок амброзії, піддаються більшому ризику розвитку алергії на кавун.
  • Люди з історією харчової алергії.
  • Люди з сімейною історією кавунової алергії.
  • Виникнення інших захворювань викликаних споживанням кавуна.

Лікування алергії на кавун

1. Кращий спосіб лікування кавунової алергії - уникати прийому кавуна, а також харчових продуктів, які виробляються з використанням кавуна.

2. Ваш лікар може призначити вам антигістамінні, які допомагають блокувати алергічні симптоми.

3. Якщо симптоми не лікуються, то може виникнути анафілаксія, в такій ситуації негайно зверніться до лікаря.

4. Споживайте продукти, які допоможуть вам підвищити імунну систему.

5. Випадкове вживання кавуна може викликати побічні реакції. В цей час негайно видаліть плід зі свого рота і промийте рот. Це може допомогти вам знизити симптоми.

Як захиститися від алергії на кавун

1. У важких випадках, людина може відчувати симптоми, просто торкаючись кавуна. Такі чутливі люди повинні носити рукавички при роботі з цим фруктом.

2. Уточнюйте в ресторані перед замовленням соку або фруктового салату їх склад. Нерідко кавун є частиною змішаного фруктового соку. Попросіть персонал ресторану приготувати вам сік або фруктовий салат без кавуна.

3. Повністю усуньте кавун зі свого раціону. Складіть список продуктів, що містять кавун, і уникайте прийому таких продуктів.

4. Крім продуктів харчування, багато косметичних засобів містять в собі кавун, наприклад, бальзам для губ з ароматом кавуна, мило, скраби для обличчя і шампунь. Люди, які чутливі до кавуна, повинні уникати використання даних продуктів.

5. Уважно пчітайте етикетку на харчових продуктах перед їх споживанням.

Список продуктів, яких слід уникати, якщо у вас алергія на кавун:

  • Кавуновий сік;
  • Кавунове морозиво;
  • Цукерки з ароматом кавуна та желе;
  • Сиропи кавуна;
  • Кавуновий вінегрет.

Люди з такою алергією також повинні уникати прийому інших продуктів схожих з кавуном:

  • Диня;
  • Огірок;
  • Мускусна диня.

Якщо у вас алергія на пилок амброзії, вам слід уникати:

  • Цукіні;
  • Банани;
  • Ввокадо;
  • Апельсини;
  • Помідори;
  • Ківі;
  • Персики.